آماده سازی محیط توسعه | گولنگ به زبان ساده

تاریخ انتشار:
آماده سازی محیط توسعه | گولنگ به زبان ساده
برای کارکردن با هر زبان برنامه نویسی نیاز به یک محیط توسعه داریم. در اینجا گولنگ رو نصب میکنیم و یکسری از ابزارهایی که در کنار گولنگ میتونید استفاده کنید رو معرفی میکنیم و در نهایت اولین برنامه خودمون رو مینویسیم.

برای آماده‌سازی محیط توسعه برای زبان برنامه‌نویسی گولنگ (Go)، مراحل زیر را انجام میدهیم:

  1. نصب Go
  2. نصب یک IDE یا ویرایشگر
  3. ایجاد یک برنامه گولنگی

نصب Go

برای نصب گولنگ میتونید آخرین نسخه مناسب برای سیستم عامل خود را از سایت رسمی Go دانلود کنید و طبق دستورالعمل ارائه شده نصب کنید.

نصب یک IDE یا ویرایشگر مناسب

شما با هر ویرایشگر متنی که امروزی میتونید برنامه های خودتون رو به زبان گو بنویسید.

ویرایشگرهای مختلفی وجود دارند, یکسری خیلی ساده هستند به صورتی که امکان نوشتن متن ساده رو به شما میدن, یکسری هم امکانات پیشرفته تری فراهم میکنن, یکسری از امکاناتی که ویرایشگرهای پیشرفته تر ممکنه فراهم کنن که برای مثال به چند مورد زیر میشه اشاره کرد:

  • syntax highlighing : رنگی نشون دادن کدها که باعث خوانایی بهتر کد میشه.
  • intelisense : وقتی شما شروع به نوشتن کد میکنید, پیشنهاد هایی رو برای کامل کردن کلمه یا خطی که در حال نوشتن اون هستین دریافت میکنید.
  • linting : با استفاده از این قابلیت, ساختار کد شما قبل از ذخیره کردن (یا هر زمانی که شما بخواید) طبق یکسری استاندارد مرتب میشوند.
  • debug : در هنگام دیباگ, شما میتونید هر قسمت از کد رو علامت گذاری کنید و سپس کد رو اجرا کنید. اجرای کد توسط دیباگر در خطوطی که علامتگذاری کردید قابل کنترل هست. مثلا شما میتونید در خط خاصی برنامه را متوقف کنید و در همان لحظه محتویات حافظه و دستورات در حال اجرا را بررسی کنید. این روش به شما امکان خطایابی و حل مشکلات احتمالی رو میده.
  • AI plugins : قابلیت نصب و استفاده از افزونه (پلاگین) های هوش مصنوعی! این پلاگین ها در نوشتن کد بهتر میتونن به شما کمک کنن.

در ادامه چندتا از معروف ترین IDE و ویرایشگرهایی که وجود دارن رو بررسی میکنیم

Visual Studio Code (VS Code)

visual studio code(VSCode)
Visual studio code (VSCode)

Visual Studio Code یکی از محبوب‌ترین ویرایشگرهای متن است که توسط مایکروسافت توسعه داده شده است. این ویرایشگر سبک و قابل توسعه با استفاده از افزونه‌ها است.

این ویرایشگر رایگان و متن باز (open-source) هست (کدشو از اینجا میتونید ببینید) و به همین دلیل افراد زیادی از اون استفاده میکنن.

  1. برای نصب این ویرایشگر میتونید اون رو از سایت رسمی دانلود کنید.
  2.  از بخش extensions, افزونه Go رو روی اون نصب کنید. (کلید میانبر: Ctrl+Shift+X

 Goland IDE

Goland یک IDE تجاری مخصوص زبان Go است که توسط شرکت JetBrains توسعه داده شده است. این IDE تقریبا تمامی ابزارهای مورد نیاز برای توسعه Go را در خود جای داده است.

گولند (Goland) رایگان نیست اما اگر استاد یا دانشجو هستید و یا در پروژه های متن باز (open-source) مشارکت می کنید, میتونید برای لایسنس رایگان اون درخواست بدید و بعد از بررسی اگه شرایطشو داشتید بهتون لایسنس میدن.

گولند رو میتونید از سایت jetbrains دانلود کنید و برای ۳۰ روز به صورت آزمایشی (trial) ازش استفاده کنید.

Goland IDE
Goland IDE

Sublime Text

Sublime Text یک ویرایشگر متن سبک و سریع است که قابلیت‌های بسیاری از طریق پلاگین‌ها ارائه می‌دهد. اگه دنبال یک ویرایشگر متنی سبک و دم دستی هستید sublime text رو بهتون پیشنهاد میدم.

این ویرایشگر رو میشه از سایت خودش دانلود و نصب کرد و به صورت رایگان استفاده کرد , همچنین اگه خیلی مداوم میخواید ازش استفاده کنید میتونید لایسنس هم براش خریداری کنید ولی بدون لایسنس همچنان کار میکنه.

sublime text
Sublime Text

انتخاب بهترین ویرایشگر یا IDE به نیازها و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. اگر به دنبال یک ویرایشگر سبک و قابل توسعه هستید، Visual Studio Code گزینه‌ی بسیار مناسبی است. اگر به دنبال یک IDE کامل با امکانات پیشرفته هستید، Goland انتخاب خوبی است. ویرایشگرهای متنی مانند Sublime Text نیز برای کسانی که به دنبال یک محیط توسعه سبک هستند، مناسب هستند. 

ایجاد یک برنامه گولنگی

برای ایجاد یک برنامه گولنگی کافیه یک فولدر با نام دلخواه بسازید (مثلا اینجا ما helloworld رو میسازیم) و بعدش درون اون پوشه فایلی با نام main.go ایجاد کنید.

حالا کدهای های زیر رو درون اون بنویسید:

package main

import "fmt"

func main() {
	fmt.Println("Hello World!")
}

در اینجا ما یک برنامه نوشتیم که متن Hello World! رو روی صفحه چاپ میکند.

برای اجرا کردن کد بالا کافیه در پوشه ی پروژه دستور go run main.go رو اجرا کنید. نتیجه به صورت زیر خواهد بود:

Hello World!

دستور go run برنامه را به صورت آنی کامپایل و اجرا میکند. اگه میخواید فایل کامپایل شده رو داشته باشید کافیه از دستور زیر استفاده کنید:

go build -o app main.go

بعد از اجرا کردن دستور بالا, کدهای ما کامپایل شده و با نام app در اختیار شما قرار میگیره. حالا میتونید اون رو به صورت زیر اجرا کنید و نتیجه رو ببینید:

./app

تبریک میگم شما اولین برنامه گولنگی خودتون رو نوشتید و اجرا کردین =) همه چیز از همینجا شروع میشه!

در حال حاضر ممکنه ندونید کدی که نوشتیم دقیقا چیه و چطور کار میکنه! اما به مرور با تمام نکات و جزییات کد آشنا خواهید شد.

کدهایی که تا اینجا نوشتیم رو میتونید در مسیر زیر پیدا کنید:

https://github.com/tarhche/simple-go/blob/master/01-helloworld/main.go

جمع بندی

تا اینجا یاد گرفتیم چطوری محیط توسعه گولنگی خودمون رو آماده کنیم و همچنین اولین برنامه گولنگی خودمون رو نوشتیم و در ادامه کارهای هیجان انگیز تری خواهیم کرد.


قسمت قبل : معرفی | گولنگ به زبان ساده

قسمت بعد : ساختار برنامه های گولنگی | گولنگ به زبان ساده